Cum știu dacă câinele meu este obez? Hrana unui câine supraponderal

Mulți proprietari nici măcar nu știu că animalul lor de companie este supraponderal până când medicul veterinar sau o altă persoană le semnalează acest lucru.

Lukács Gabriella

Rase de câini predispuse la obezitate

Unii câini au nevoie de mai multă atenție în ceea ce privește greutatea lor

Mulți proprietari nici măcar nu realizează că animalul lor de companie este supraponderal până când medicul veterinar sau o altă persoană  nu le semnalează acest lucru. La unele rase poate fi foarte greu de evaluat dacă câinele are greutatea potrivită. Unul dintre motive este faptul că unele rase au o probabilitate mai mare de a fi ușor sau categoric supraponderale, iar proprietarul poate crede că aceasta este conformația normală.  Buldogii, labradorii, Pugs și chiar Golden Retriever sunt exemple tipice. La câinii cu tendințe de îngrășare trebuie să fim foarte atenți la consumul de hrană și la recompense. Ar putea fi recomandabil să le oferiți o dietă pentru pierderea în greutate pentru a preveni obezitatea.

 

De unde știu că câinele meu are nevoie de o dietă?

Forma corpului tău poate fi mai revelatoare decât ceea ce arată cântarul

Există o regulă foarte simplă de proporție care se aplică în mod egal la toate speciile. Și anume, coloana vertebrală și talia câinelui.  Vă puteți da seama imediat dacă un câine are o greutate bună sau dacă trebuie să ia în greutate sau să slăbească. Regula de bază pentru coaste este că animalul dumneavoastră de companie este în stare bună dacă coastele nu sunt vizibile, dar pot fi simțite. Dacă coastele sunt vizibile, ar trebui să se îngrașe puțin, iar dacă nu sunt palpabile, ar trebui să slăbească.  Este atât de simplu. Regula pentru talie este ca linia să fie mai îngustă decât planul coloanei vertebrale. Pe scurt: să aibă talie. Acest lucru este valabil pentru buldogi, ogari, labradori, teckeli, toate rasele de câini. Urmând aceste două reguli, puteți observa obezitatea la timp. Și cu o modificare minimă a rației de hrană, puteți să vă aduceți câinele la o greutate sănătoasă într-un timp scurt.

Pericolele obezității și ale supraponderalității la câini

Posibile probleme de sănătate la câinii supraponderali

Animalele noastre de companie sunt supuse aceloraşi pericole provocate de supraponderabilitate ca și oamenii. Și anume diabetul, bolile de inimă, problemele de tensiune arterială, problemele articulare și alte probleme musculo-scheletice. Obezitatea este, de asemenea, un factor agravant pentru anumite afecțiuni, cum ar fi displazia și problemele de coloană vertebrală. Un câine cu displazie sau predispus la displazie ar trebui să fie întotdeauna puțin mai slab, decât cu câteva kilograme mai mult.

 

Ce cantitate de hrană este prea multă pentru câinele tău?

Stabilirea rației de hrană pentru câini

Este dificil de spus care este porția optimă de hrană pentru un câine, deoarece fiecare câine este diferit. Aceștia au niveluri de energie și metabolisme diferite față de alți câini din aceeași rasă. La fel ca la oamenii, acestea sunt diferite. Unii oameni mănâncă un baton de ciocolată și se îngrașă, în timp ce alții mănâncă cât vor, când vor. Metabolisme diferite, niveluri diferite de energie, stiluri de viață diferite. Noi nu suntem la fel, ei nu sunt la fel.  Nu se poate spune că dacă porția unui câine este de X grame de hrană uscată, acesta va avea o greutate excelentă pentru tot restul vieții sale. Cu toate acestea, nu este dificil să ne dăm seama care este cantitatea potrivită de hrană pentru cățelul nostru.  Dacă suntem atenți la linia coastelor și a taliei, putem observa rapid mici schimbări de greutate și putem evita necesitatea unor diete drastice pentru a preveni supraponderabilitatea animalelor noastre de companie. În plus, nevoile nutritive se schimbă odată cu vârsta. Cantitățile de pe hrană sunt doar un ghid, dacă animalul dvs. de companie slăbește sau crește în greutate la cantitatea recomandată, merită să vă abateți de la aceasta.

Dieta pentru câini

Regim alimentar pentru câini

Este foarte important ca atunci când vă supuneți câinele la o dietă de slăbire, să începeți pas cu pas. Pierderea bruscă în greutate le poate cauza, de asemenea, probleme de sănătate și nu vreți ca câinele dumneavoastră să sufere de foame. Merită să îi reduceți porția de hrană cu 10-20%. Sau schimbați compoziția alimentelor, crescând proporția de legume și reducând carbohidrații în cazul hranei pregătite în casă.  Dacă sănătatea și vârsta îi permit, scoateți-l la plimbare mai des sau lăsați-l să înoate mai mult pentru a-l ajuta să slăbească. Și fiți puternici atunci când vă imploră. Niciun câine nu a murit de foame pentru că nu a primit la masă un cub de brânză sau o bucățic de cârnați.  Pentru câinii obezi sunt disponibile diete pentru pierderea în greutate de înaltă calitate. Dacă alegeți să faceți acest lucru, asigurați-vă că măsurați porțiile, ghidul este doar o sugestie și nu adăugați alte alimente suplimentare sau suplimente la hrana dietetică.

Ahogy nálunk embereknél úgy kedvenceinknél is könnyebb megőrizni az egészséges testsúlyt, mint megszabadulni a feleslegtől.