Puricii la câini

Există puține lucruri mai neplăcute decât puricii de câine în casă. Este o concepție greșită că un câine care trăiește într-o casă sau o grădină bine îngrijită nu va avea purici.

Lukács Gabriella

Puricii la câine

Există aproximativ 2000 de specii de purici, de exemplu purici de pisică, purici de om, purici de câine. Numele lor pot fi înșelătoare, deoarece   de exemplu puricile de pisică atacă câinii, iar puricii de câine atacă pisicile, iar ambele atacă și oamenii.  (Deși puricilor de câine sau pisică nu le plac oamenii, trec repede mai departe spre animale) Atât masculii, cât și femelele se hrănesc cu sânge. Un singur purice depune cam 40 de ouă pe zi. Durata de viață este de aproximativ 3 luni. Deci vă puteți imagina cât de repede se răspândește în mediul înconjurător. Vestea bună este că nu toate ouăle se dezvoltă. 

Cum prinde un câine purici?

Câinele meu nu poate avea purici, casa noastră este curată

Există puține lucruri mai neplăcute decât puricii de câine în casă. Este o concepție greșită că un câine care trăiește într-o casă sau o grădină bine îngrijită nu va avea purici. Dar cum se răspândesc puricii? Ouăle de purici nu rămân pe corpul câinelui, ele cad în mediul înconjurător. Eclozează în 2-14 zile. Larvele au o lungime de 1-5 mm și se hrănesc cu materii organice.  În condiții ideale, larvele de purici se maturizează și se transformă în nimfă în 9 zile. Dar, dacă nu sunt prezente condițiile ideale, de exemplu lipsa unei gazde pe care să o paraziteze, așteaptă până când  sunt chiar și luni de zile. Un purice din mediul înconjurător va sări pe corpul animalului. Odată ce găsește o gazdă potrivită, nu va sări pe un alt animal sau om.

Prevenire

Prevenirea este foarte simplă. Pe tot parcursul anunului Îi puteți administra câinelui dvs. picături împotriva puricilor, o zgardă sau un repelent oral împotriva puricilor și căpușelor.

Semne, simptome

Dacă nu ați văzut niciodată un purice: insecte de 2-4 mm de culoare maro închis, strălucitoare și plate. Cel mai frecvent simptom este mâncărimea.  De obicei, nu este dificil să observăm puricii pe animalele noastre de companie, deși aceștia nu sunt întotdeauna vizibili în blana lor lungă sau închisă la culoare. Unele animale sunt foarte sensibile la mușcăturile de purici și chiar și prezența câtorva purici poate fi foarte deranjantă, zgâriindu-se și scărpinându-se energic. 

Pericole

 

Tratamentul împotriva puricilor dintr-o locuință

Acestea sunt foarte greu de eradicat, deoarece se pot ascunde foarte bine, de exemplu, între fibrele covoarelor sau în crăpăturile din podea. Un alt factor care complică situația este faptul că ouăle și larvele de purici în diferite stadii, care nu sunt vizibile cu ochiul liber, se pot dezvolta după  eradicarea primei generații de purici. Este important să aspirați bine și apoi să aruncați sacul de praf. Orice lucru pe care animalul dvs. de companie l-a atins trebuie spălat la 60 de grade, tratat cu un repelent pentru purici (un produs de tratare a suprafețelor) sau aruncat. Din păcate, este foarte dificil să îi eradicăm 100% din casă. Puricii care se dezvoltă mai târziu vor sări din nou pe câine, așa că este foarte important să tratăm câinele cu soluții antiparazitare în mod continuu.  După 2-6 luni, câinele poate fi din nou infestat cu purici în casa curățată/tratată împotriva puriclor. Cel mai bine este să folosiți produse de combatere a puricilor eficiente și cu acțiune mai lungă. Pentru a evita reinfestarea.

Sfaturile noastre

Dacă câinele dvs. are purici:

Toate păturile, lenjeria de pat, culcușul câinelui și covoarele trebuie spălate, de preferință la 60 de grade.

Se recomandă să aruncați sacul de praf al aspiratorului după aspirare.

În cazul câinilor cu purici, cumpărați un repelent cu acțiune prelungită împotriva puricilor și administrați și un tratament împotriva paraziților interni

Măsuri preventive:

Animalele de companie trebuie să fie protejate de purici și căpușe pe tot parcursul anului, deoarece în unele zone din România, în prezent, iarna nu este suficient de frig pentru a îngheța acești paraziți suficient de mult timp. Nu toate produsele antiparazitare ieftine pe care le puteți găsi pe rafturile hipermarketurilor sunt eficiente.  Merită să alegeți produse de preț mediu sau mai scumpe, disponibile în magazinele cu produse pentru animale de companie, magazinele online sau de la veterinari. Puteți întreba medicul veterinar care sunt cele mai eficiente produse.