Câinii terapeutici care ajută atât la problemele fizice, cât și la cele psihice
Datorită dragostei lor necondiționate pentru oameni și a naturii prietenoase, multe rase de câini sunt excelente în scop terapeutic. Acest lucru se datorează faptului că prezența și proximitatea câinilor poate avea un efect pozitiv atât asupra afecțiunilor fizice, cât și a celor psihice. Astfel, în scurtul nostru articol, vă prezentăm puterea de vindecare a patrupedelor terapeutice.
Care sunt beneficiile câinilor terapeutici?
Mișcare vibrantă, atingeri ușoare, permisiunea de mângâierea și, desigur, iubirea necondiționată.
Aceștia sunt factorii, care combinați, au un efect de vindecare asupra stării persoanelor cu diferite dificultăți fizice și mentale.
Efectele benefice ale relației strânse dintre câini și oameni au fost confirmate acum de mai multe studii științifice. Datorită acestor studii, se folosesc în mod conștient și animale de companie în situațiile în care ajutorul lor este necesar.
Ei pot aduce un serviciu excelent, de exemplu, în căminele de bătrâni, unde sunt minunați la îmbunătățirea stării de spirit a rezidenților. În plus, tratarea cu ajutorul lor în mod regulat servește și ca un fel de provocare, care poate duce la o reducere a depresiei sau anxietății.
Cu pregătire și sub supraveghere, câinii de terapie pot fi încredințați și cu sarcini mai dificile. În contextul terapiei comportamentale și al educației copiilor cu autism și a celor cu dificultăți intelectuale, prezența patrupezilor în apropierea copiilor poate avea un efect stimulativ asupra dezvoltării.
Controlul câinelui și interacțiunea regulată cu acesta poate aduce o schimbare pozitivă în dezvoltarea abilităților sociale, precum și creșterea motivației pentru a învăța. Cu ajutorul patrupedului, atenția copilului va rămâne implicat mai mult timp, se va simți mai entuziast mai des și va fi mult mai cooperant.
Cu toate acestea, un câine de terapie poate fi, de asemenea, un mare ajutor pentru persoanele care sunt forțate să se confrunte cu alte dificultăți fizice sau mentale. Apropierea și loialitatea cățelușului pot fi o motivație suplimentară, de exemplu, în timpul recuperării după o intervenție chirurgicală majoră sau în perioada de după o experiență traumatizantă sau a unui traumatism mental.
Rase de câini care au efecte excelente în terapie
Trebuie să reții că nu toți câinii sunt potriviți pentru sarcini terapeutice. Din fericire, datorită caracteristicilor bine distinse ale fiecărei rase, putem să identificăm câțiva terapeuți excelenți.
O astfel de rasă este labradorul. Un cățeluș calm, răbdător, care iubește pur și simplu oamenii. În mod similar, un golden retriever poate fi o alegere excelentă, care își poate găsi foarte ușor în inima ta. Iubește copiii și este, de asemenea, foarte inteligent și docil.
Într-un cadru urban, buldogul francez este, de asemenea, o rasă minunată în scopuri terapeutice. Nu are mare nevoie de mișcare, dar este inteligent, iar agresivitatea nu este o caracteristică a lui. Un plus la el este că atunci când îl privești, simți întotdeauna că zâmbește.
Printre câinii terapeutici se numără și collie-ul scoțian, prietenos cu copiii, și care poate fi asociat cu câinele din povestea Lassie se intoarce acasă. Datorită naturii sale adorabile, putem fi, de asemenea, foarte pozitiv influențați de beagle-ul încântător, precum și de pugul care poate pune întotdeauna un zâmbet pe fața unei persoane.
Cum poate ajuta un câine?
Ca un fel de pas zero, proprietarul trebuie să analizeze dacă animalul de companie este într-adevăr potrivit pentru sarcini terapeutice. Desigur, toate acestea vor fi confirmate de către profesioniști într-un test preliminar, care este o condiție prealabilă pentru începerea procesului.
Dacă se constată că totul este în regulă și cățelușul are abilitățile necesare, poate începe pregătirea specifică. La sfârșitul acestui program, patrupedul trebuie să treacă examenul, doar apoi își poate începe activitatea de vindecare, sub supraveghere atentă, desigur.