Infecții ale urechii la câini

Infecții ale urechii la câini

Infecții ale urechii la câini. Care sunt cauzele? Care sunt simptomele? Cum recunoașteți semnele? Ce puteți face pentru a preveni?

LG
Lukács Gabriella 2021 Jul, 20

Ce poate cauza inflamarea urechilor unui câine

Ei bine, există anumiți factori care favorizează apariția infecțiilor la urechi, cum ar fi urechile lungi, mult păr pe canalul urechii sau înotul. Aceștia sunt factori care pot contribui la apariția infecțiilor urechii. Și asta pentru că urechile lungi sau cu prea mult păr împiedică urechea să se ventileze și oferă un teren de reproducere excelent pentru bacterii. Același lucru este valabil și pentru canalele urechilor umede ale câinilor care înoată mult, dar poate fi suficient și dacă apa le intră accidental în urechi atunci când fac baie. Dar infecțiile urechii pot fi cauzate și de un corp străin, cum ar fi tulpini de plante care intră în ureche.  În plus, problemele ale urechilor pot indica și alte afecțiuni, cum ar fi alergii, boala Cushing, boli autoimune, probleme renale sau tiroidiene. Dar poate fi cauzată și de prezența unor paraziți în ureche (de exemplu, scabie, păduchi).

Nu este vorba de a nu vă lăsa animalul de companie să înoate. Din contră! Dar pentru câinii predispuși la probleme ale urechilor, există câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți. Rasele de câini cu urechi blănoase au nevoie să li se smulgă părul din urechi. Putem face acest lucru noi înșine sau îl putem duce la un salon de înfrumusețare sau la un medic veterinar. Dacă decidem că vom smulge părul din urechea câinelui, este bine să cerem medicului veterinar să ne arate tehnica și instrumentul corect.

Cleme
Instrumente ce pot fi folosite pentru a scoate cu ușurință părul din urechea câinelui.

După înot, merită să clătiți urechile câinelui dumneavoastră cu un produs de curățare a urechilor câinlor și să le ștergeți cât de mult puteți ajunge înăuntru cu un tampon de bumbac. Dacă alegeți să curățați urechea animalului dvs. de companie cu un bețișor pentru urechi, fiți precaut, deoarece în urma unei mișcări bruște a acestuia puteți provoca răni.  Este suficient să ștergeți urechea până unde puteți ajunge cu un tampon de bumbac. Dar, indiferent de urechile și de blana câinelui dumneavoastră, este o idee bună să verificați la fiecare câteva săptămâni dacă sunt curate și, dacă par murdare, să le curățați acasă cu un produs de curățare a urechilor.

 

Curățare urechi
Medicul veterinar va fi bucuros să vă arate tehnica corectă.

Sunt rase de câini predispuse la probleme ale urechilor?

Câini cu urechi bine aerisite probabil că nu vor avea niciodată probleme cu urechile, deși acest lucru nu este garantat. Cu toate acestea, există, din păcate, unele rase de câini care sunt predispuse la probleme ale urechilor, cum ar fi Cocker Spaniel, care nu numai că are urechi lungi și lăsate, dar este și foarte păros și probabil îi place să și înoate. Dar, de asemenea, de exemplu, urechile unui Basset Hound sunt predispuse la infecții ale urechilor, Golden Retriever, Puddel și așa mai departe. Pe scurt, raselor de câini cu urechi lungi și lăsate și/sau rasele cu urechile blănoase trebuie acordată o atenție mai mare pentru a evita infecțiile.

 

Cum știu dacă cățelul meu are o problemă la ureche?

Simptomele problemelor de ureche: scuturarea capului, aplecarea capului într-o parte, sensibilitate în zona afectată, scărpinatul sau frecatul urechilor sau al capului. Inflamare, urechi înroșite sau umflate, probleme de coordonare a mișcărilor, scurgeri sau miros neplăcut.

Administrare

Dacă bănuiți că animalul dumneavoastră de companie are o problemă la ureche, duceți-l la medicul veterinar cât mai curând posibil, deoarece durerea de ureche este la fel de gravă pentru el ca și pentru noi, oamenii. Și se poate înrăutăți rapid. În cel mai fericit caz, medicul veterinar vă va da un produs special pentru curățarea urechilor și picături pentru urechi, iar după câteva zile/săptămâni de tratament câinele dumneavoastră se va vindeca. În cazurile grave, poate fi nevoie de un tratament de lungă durată și de prelevarea de probe din ureche pentru a oferi animalului dumneavoastră de companie un tratament specific. 

Sfaturi

Când mergeți la veterinar, în ziua respectivă nu curățați urechile câinelui, pentru ca medicul să poată vedea cu ce are de-a face și să ia o mostră, dacă este necesar.

Folosiți doar soluția de curățare recomandat de medicul veterinar pentru urechi infectate, deoarece soluțiile din comerț nu pot fi folosite pentru urechi infectate.  

Nu puneți în urechile câinelui picături rămase, sau picături prescrise pentru un alt câine, sau picături găsite acasă etc., deoarece acest lucru poate agrava situația.

Către magazinul online cu hrană și echipamente pentru animale de companie !

0 Comentarii